"Fantastisch dat we als Outback Explorers van de natuur gebruik maken”

Outback Explorers klassentraining Zwolle 4.jpeg

Neem het eerste zandpad rechts en loop door tot de hut. “Deze routebeschrijving naar mijn hut laat al zien dat Outback Explorers op een hele andere manier hulpverlening biedt”, vindt adventure therapeut Niels Jansen (28). “Het vuurtje stoken en buiten bezig zijn, zorgt ervoor dat mannen en jongens zich al snel op hun gemak voelen.”

De blokhut van Niels staat in een weiland in Ommen, dicht bij rivier de Vecht. “Het is een prachtig plekje. Ik vind het heerlijk om buiten bezig te zijn en help anderen graag een stapje verder. Bij Outback Explorers vallen al deze stukjes samen. De hulpverlening die wij bieden, is totaal anders dan de standaard hulpverlening. Dat vind ik gaaf”, vertelt Niels. “Laatst was er een jongen die veel meemaakte en erg teleurgesteld was. Hulpverlening opstarten lukte hem bijna niet meer. De ontspannen, rustige sfeer rondom mijn hut en in de natuur hielp hem enorm.”

Pootje baden

Niels merkt vaker dat de omgeving een positieve invloed heeft op jongens en mannen die hij begeleidt. “Ze mogen meteen vuurtje stoken. Dat vinden ze leuk. Ik zie dan dat hun muurtje al een beetje lager wordt, waardoor we makkelijker in contact komen”, legt Niels uit. “Laatst begeleidde ik een erg depressieve jongen die bijna niet meer buiten kwam. Op een dag gingen we samen naar het bos, waar het net geregend had. We snoven de geur op en pootje baadden in een zwemplas. We richtten ons puur op het voelen en ervaren. Het was voor hem een enorme stap, maar het deed hem goed. Hij werd er helemaal rustig van en het gaf hem vertrouwen dat het misschien wel goed zou komen met hem. Dat zijn gave dingen om mee te maken. Het is fantastisch dat we als Outback Explorers zo gebruik kunnen maken van de natuur.”

Kracht

Naast gebruik maken van activiteiten in de natuur, gaat Outback Explorers op zoek naar een diepere hechtingslaag. Dat spreekt Niels erg aan. “In plaats van het oplossen van symptomen, gaan we door middel van outdooractiviteiten op zoek naar de kern. Mensen komen door de activiteiten weer meer in contact met zichzelf en hun lichaam. Ze komen zo ook bij diepere emoties en gevoelens. Als iemand weer in verbinding komt met zichzelf, kan hij zich ook weer met anderen verbinden”, vertelt hij. “Issues die vooraf heel groot lijken, lossen zich dan soms zo gaandeweg al op. Dat is ook de kracht van Outback Explorers.”

Goede klassensfeer

Naast het geven van therapie, geniet Niels er van om groepstrainingen te geven. “In september hadden we een introductiebivak op een mbo-school. Bij de technische opleiding wilden ze het jaar beginnen met het neerzetten van een goede klassensfeer. De eerste dag bestond uit een kaart- en kompastocht, een onderkomen maken, eten bereiden en overnachten in het bos. De tweede dag deden we allerlei opdrachten met daarbij reflectie”, legt Niels uit. “Het was erg gaaf! Er ontstond meteen een groepsgevoel en ook de reflectie was nuttig. Ze leerden meteen sterke en zwakke kanten van elkaar kennen en mochten daarover ook feedback geven aan elkaar. Zo ontstonden er gesprekken die anders pas later in het jaar zouden komen. Dat is winst, bijvoorbeeld als studenten in het schooljaar gezamenlijk aan projecten werken. Ook de docenten waren erg enthousiast. Zij leerden hun leerlingen meteen goed kennen en kunnen daar de rest van het schooljaar goed op inspelen.”