...liefde die ondergesneeuwd is boven halen!

“De hele dag gingen we met zo’n groep jongens op pad. Dat was een gave tijd”

Tekst: Corina Schipaanboord

Tijdens activiteiten komt gedrag snel boven tafel. Dat maakt adventure therapie zo sterk, vindt Karel Post (57), oprichter van Outback Explorers. “We begonnen ruim twintig jaar geleden al met groepstherapie op zaterdag. Vanuit het hele land kwamen mensen hiervoor naar Lunteren. Het is een therapie met hoge slagingskans.”

PXL 00

Karel begon als techniekleraar, werd toen gymleraar en merkte steeds meer dat zorgleerlingen zijn hart hadden. Daar sloot een studie jeugd- en kinderpsychiatrie mooi bij aan. “Toen ik gymleraar was, organiseerde ik activiteiten voor bijvoorbeeld bedrijven en families. Dit deed ik al onder de naam Outback Explorers”, legt Karel uit. “Op een gegeven moment ging ik aan de slag in de psychiatrie met jongens en meiden die vijf dagen per week op de locatie verbleven. Ik en mijn collega Peter merkten dat de jongens erg onrustig waren en te veel stil moesten zitten. We bedachten outdooractiviteiten waarmee we met jongens aan de slag konden. Adventure therapie dus.”

Toprope
Bij hun werkgever konden Karel en zijn collega het plan niet verwezenlijken, dus pakten ze het zelf op zaterdag op onder de naam Toprope in de bossen rondom Lunteren. “De hele dag gingen we met zo’n groep jongens en hun vaders op pad. Dat was een gave tijd”, blikt Kerel terug. “Ik herinner me nog dat we door de sneeuw liepen en dat die gasten halverwege zelf soep moesten maken. Dat vonden ze een leuke activiteit. Je ziet bij zulke bezigheden ook duidelijk hun gedrag. Je kunt dan heel kort op het probleem zitten.”

Anderhalf uur wachten
Karel noemt een voorbeeld. “We namen eens een extra kist mee, waarin de lunch zat. Op den duur wilde niemand hem meer dragen. We zaten anderhalf uur bij een boom te wachten. Op een gegeven moment pakten twee jongens de kist toch weer op”, vertelt Karel. “We hadden meteen goede gesprekken hierdoor. Als iedereen blijft zitten, kom je nooit verder. Ook al zijn er misschien nare dingen gebeurd, je moet de draad toch weer oppakken.” Hij glimlacht even. “Ik herinner me een jongen die op veel plekken als onhandelbaar werd ervaren. Z’n moeder ging mee op pad en raakte geblesseerd middenin het bos. Hij was opeens heel bezorgd en regelde van alles voor haar. Super om te zien!”

Puzzelen
In 2004 werd Toprope samengevoegd met Outback Explorers en inmiddels geeft Karel samen met zeven franchisenemers door heel Nederland adventure therapie. “Het werk is mooi, indrukwekkend, maar soms ook moeilijk. Regelmatig komen er zoons en ouders die veel pijn en teleurstelling in de onderlinge relatie ervaren. Het is mooi om in therapie samen te puzzelen en te bereiken dat die liefde die ondergesneeuwd is, weer boven komt. Als dat lukt, is dat enorm bevredigend. Het is een beloning waar je warm van wordt.” Eerlijk voegt Karel toe: “Hoewel Adventure Therapie een hoge slagingskans heeft, zijn er soms ook diepte- en pijnpunten. Niet alle relaties kunnen hersteld worden.”

Mooie doelstelling
In zijn werk kan Karel zijn ervaring als vader goed gebruiken. “Ik heb zelf vier tieners in de leeftijd van 11 tot 19 jaar. Ik help andere mensen, maar ben me ervan bewust dat de scheidslijn dun is. Er hoeft maar iets te gebeuren of ik zit aan de andere kant van de tafel. Dat maakt me bescheiden en zorgt ervoor dat ik me in kan leven in de mensen die ik voor me heb”, vertelt Karel. “Ik vind het mooi dat Outback Explorers steeds meer locaties krijgt. Het lijkt me ook gaaf om in de toekomst een moeder-dochter-netwerk op te zetten. Hopelijk breidt Outback Explorers zich steeds verder uit zodat we nog meer relaties beter gaan lopen. Dat is een fantastisch mooie doelstelling.”