Rienekes puberzoons zijn dol op (illegaal) vuurwerk!

„Ze bewaren het vuurwerk in onze schuur”

pexels-neale-lasalle-197020-613366.jpg

In september beginnen de vuurwerkkriebels al bij de puberzoons (14 en 17) van Rieneke. 

„De politie doorzocht zelfs al eens onze schuur”, zegt ze. „Als ik hun vuurwerk tegenkom, heb ik soms de neiging om het weg te gooien. Kan ik dat maken? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze boodschap tot hen doordringt?”


Tekst: C.A.Schipaanboord-de Vos 

eerder gepubliceerd in het tijdschrift DE GezinsGids




„Onze jongens zijn dol op vuurwerk. In september beginnen ze al plannen te maken over wat ze allemaal af willen steken. Vorig jaar gingen ze zelfs met de trein naar België om inkopen te doen. Dit jaar wilden we in de kerstvakantie op vakantie. Normaalgesproken zijn ze daar dol op, maar ze wilden er absoluut niet van weten, omdat we dan bij de jaarwisseling weg zouden zijn. Zelf geef ik niets om vuurwerk. Ik vind het nog wel leuk om naar siervuurwerk te kijken, maar ik zou m’n geld er nooit aan uitgeven. Voor de jongens vind ik het ook jammer van hun geld. Ze geven zo’n honderd euro per persoon uit. Dat kunnen ze aan duizend dingen beter besteden. Dit zeg ik hun dan ook en ik adviseer om het dubbele van wat ze uitgeven aan vuurwerk, aan de zending of kerk te besteden.


Politie

Verder ben ik bang dat ze gewond raken. Ze steken van alles af en dat is zeker niet alleen categorie 1. Dat mag dus niet en het is gevaarlijk. Ook steken ze vaak veel al voor de jaarwisseling af. Ik vind het heel vervelend dat ze er zo in opgaan, alsof het alles is. Hun hart trekt naar alles van de wereld, behalve naar het echte Licht. Dat vind ik moeilijk. Daarnaast wil ik niet dat ze ons meeslepen in hun sores. Wij mogen niets doen wat niet mag en zij net zo goed niet. Dat moeten ze leren. Ze bewaren hun vuurwerk in onze schuur. We hadden daar al eens de politie op bezoek. De jongens hadden geluk, want ze hadden het vuurwerk net verstopt. Ze zijn dus al in beeld bij de politie. Straks moeten ze nog eens naar Halt en dan moeten wij vast mee. Daar heb ik geen zin in. De jongens zeggen dan dat dit nooit zal gebeuren. 


Bom

Ik vind het lastig hoe we ermee om moeten gaan als we vuurwerk van de jongens vinden. Ik heb gezegd dat we het in water stoppen als we iets tegenkomen. Onlangs vond ik dus een tas vuurwerk, dat was over van vorig jaar. Toen kiepte ik er met een flesje water in. Ze ontdekten het nog niet, dus ik ben benieuwd wanneer de bom barst. Vorige week vond ik opeens twee potten toen ik mijn fiets in de schuur zette. Ik verstopte ze en overweeg om ze in de container te gooien, maar ik weet niet of ik dat kan maken. Vorig jaar bracht ik een tas met vuurwerk bij m’n moeder, zodat de jongens er niet voor oudjaar meer konden gaan klieren.


Bom

Ik vind het lastig hoe we ermee om moeten gaan als we vuurwerk van de jongens vinden. Ik heb gezegd dat we het in water stoppen als we iets tegenkomen. Onlangs vond ik dus een tas vuurwerk, dat was over van vorig jaar. Toen kiepte ik er met een flesje water in. Ze ontdekten het nog niet, dus ik ben benieuwd wanneer de bom barst. Vorige week vond ik opeens twee potten toen ik mijn fiets in de schuur zette. Ik verstopte ze en overweeg om ze in de container te gooien, maar ik weet niet of ik dat kan maken. Vorig jaar bracht ik een tas met vuurwerk bij m’n moeder, zodat de jongens er niet voor oudjaar meer konden gaan klieren.


Karel Post, Adventure Therapeut en oprichter van Outback Explorers, geeft tips.


Stap 1 - Verbieden

Neem als vader en moeder op een rustig moment een van de jongens apart. (Let op! Zorg dat je binnen een uur zoon nummer twee spreekt). Nodig hem uit en zeg: ‘Er is een probleem en daar moeten we het nu over hebben.’ Je gaat niet in gesprek, maar vader legt heel kort uit welk probleem er is. Dat doet hij met een ik-boodschap. Bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat jij op zoek bent naar vuurwerk. Ik weet van vorig jaar dat je dat wettelijk gezien te vroeg koopt, dat je het zelfs soms in België haalt en dat het ook nog eens opgeborgen wordt in onze schuur. Ik snap dat je vuurwerk aantrekkelijk vindt, maar wij vinden het niet goed. Bovendien verbiedt de Nederlandse wet het. We willen dat met het vuurwerk niet meer hebben. Dus ik en mama verbieden het je om dat te doen.’

Meestal komt er dan bij je zoon een golf van verontwaardiging. Dat is logisch en het laat zien dat hij gezond ontwikkelt. Kijk wat glazig en laat het gewoon gebeuren. Ga geen discussie aan. Als de eerste golf begint te luwen, herhaal je kort je boodschap. Je laat een paar golven komen en herhaalt simpelweg wat jouw boodschap is. Dit alles herhaal je met zoon nummer twee.

Daarna blijven jullie gewoon aardig en herstellen jullie vanuit jullie kant het contact. Een dag later mag er een gesprek op gang komen. Maar jullie punt blijft staan. Geef ook aan dat je nadenkt hoe je het oud en nieuw voor jullie zoons aantrekkelijk maakt. Want dat gun je hen ook. Vind je toch vuurwerk in de schuur? Kiep er dan water over en geef het mee met de vuilniswagen. Maak er een foto van en deel je jongens mee dat het vuurwerk mee is met de vuilnis. Als ze boos worden, ga je er niet op in.


Stap 2 – bied een alternatief

Bied een alternatief aan de jongens bij oud en nieuw. Bijvoorbeeld: Probeer contact te krijgen met de vaders van de vrienden van jullie zoons. Vaders die snappen wat de lol is van pvc-pijp-sterretjes-fietstunnel of een vette hondendrol-kanonslag, (sorry moeders). Vraag hen om samen met jou een mooie oud en nieuw plek te maken voor jullie zoons. Aan het begin van de kerstvakantie gaan jullie een avond opwarmen. Jullie faciliteren jullie zoons. Maak bijvoorbeeld in een tuin een groot vuur in een vuurton. Er komen veel oliebollen en frikandellen aan te pas. Tijdens het hoogtepunt van deze avond stelt een van de vaders voor om samen wat geld in een paar mooie vuurwerkpotten te steken. Daarna nodig je de jongens uit om met oud en nieuw opnieuw zo’n kampvuuravond te houden met om 00.00 uur het afsteken van de potten.

Zijn er maar een paar jongens die willen, begin dan toch. Maak het aantrekkelijk. Op de avond zelf zorg je er voor dat je om 23.00 uur, bij het kampvuur, een kort Bijbels moment creëert. Het is ook mooi als je dan samen kunt bidden. Dat kleurt de avond. Na 00.00 uur zorg je dat de hamburgers op de barbecue liggen. Zo verleid je je jongens om te blijven en niet te gaan zwerven.


Vul hier uw eigen inhoud in.