Observatiedag
Doel: In een observatie worden bestaande patronen blootgelegd en wordt ervaren wat elementen zijn om de groep een stapje verder naar de gewenste situatie te krijgen.
Omschrijving: Tijdens een hele lesdag gaat de trainer op een ervaringsgericht manier aan de slag met de groep. Doordat leerlingen moeten 'doen' komt snel het pure gedrag naar boven. Leerlingen gaan ervaren wat er voor zorgt dat dingen soms niet lukken én ervaren evenzo wat ze anders kunnen doen, waardoor het wel lukt!
Dit nieuwe gedrag wordt onderstreept en bekrachtigd en in een nagesprek met de leerkracht wordt er nagedacht over de manier waarop dit in de klassensituatie verder geintegreerd kan worden.
Klassentraining
De door ons zo genoemde klassenreset is een “Coaching on the job programma”. Dit betekent dat wij de leerkracht/docenten coachen op het begeleiden van de klas. Dit doen wij in gezamenlijkheid met
de mentor (altijd aanwezig tijdens het hele traject) én leerkrachten die een grote impact hebben op de groep wat betreft het aantal lesuren (wisselend aanwezig)
Na een voorgesprek en de observatiedag (zie beschrijving Observatiedag) volgen meerdere "outdoor-dagen" We werken met de klas aan verschillende (confronterende) buitenopdrachten. Het wordt zichtbaar wat er gebeurt in de klas. De leerkrachten bespreken de opdracht na met hun leerlingen en mogen bij deze reflectiemomenten begeleiding verwachten van de trainers.
De negatieve groepscode wordt doorbroken. Er ontstaat een nieuwe positieve manier van met elkaar praten. De leerkracht verbreedt de aanpak en neemt ook het schoolteam mee. Het hele team helpt op deze manier de klas groeien in hun nieuwe manier van samenwerken.
In ons programma staat het relationeel werken centraal, samen met leerlingen, leerkrachten, directie én ouders zoeken we naar verbetering in het sociaal emotionele klimaat in de klas of op de school. We moeten werken aan de cultuur waarbij de docenten en ouders, en in zekere zin ook de leerlingen, elkaar weer als partners gaan zien. Dit zorgt voor een positieve werksfeer met een duurzaam karakter.
School Community Building
School Community Building baseert zich op het principe van "de coöperatieve gemeenschap". Docenten, leerlingen en ouders werken samen aan hetzelfde doel. Ieder met zijn specifieke kennis, vaardigheden en verantwoordelijkheden.
School Community Building is een programma waarbij een school over een langer periode begeleid wordt. Docenten worden getraind, ouders worden betrokken. Met welke houding begeleid ik mijn kind in zijn zelfverantwoordelijkheid. En leerlingen moeten vooral zelf aan de slag en zich houden aan de afspraken. In de Ardennen lopen ze de "twenty mile survival". Daar komt alles samen. Alleen het team dat het allemaal goed voorbereid heeft komt over de finish. De parallel? Alleen als je er samen voor gaat halen we met elkaar het examen. Dat is een stevige school-community!
Dat geeft in de school een blijvende sfeer van saamhorigheid. Iedereen gaat voor zijn eigen (examen) resultaten maar weet ook: ik kan het niet alleen. Je klasgenoot helpen met wiskunde, daarnaast kan jij voor jouw praktijkexamen terugvallen op je maatje. Dus: geen "werkweek" maar een "werkjaar" een afdeling met een prettige werkhouding het hele jaar door. Dat is ieders inzet!
School Community Building voor goede eindresultaten.
Onze Outback Explorers locaties, wáár wilt u afspreken?
