Na een drieweg gesprek. (Zoon, vader en moeder komen éénmalig 2 uur op gesprek om de vastgelopen relatie vlot te trekken) schrijft vader het volgende:
"Als vader en moeder hadden we grote zorgen om onze zoon Bram van 16 jaar. In de omgang een aardige jongen, zolang niemand hem iets in de weg legt. Maar hij gebruikte vaak overmatig alcohol, presteerde slecht op school en was onverschillig tegenover de christelijke opvoeding die we hem willen mee geven. Als vader en moeder probeer je je zoon de goede kant op te sturen door grenzen te stellen en te waarschuwen voor de keuzes die hij maakt. Onze zoon had zoveel weerstand tegenover de grenzen die we stelden en waarschuwingen die we gaven, dat we er moedeloos en verdrietig van werden en ons steeds afvroegen: "Wat doen we toch verkeerd? Ook speelt de pubertijd mee, maar toch, zoveel weerstand?"
Via familie werden we gewezen op Karel Post van OutbackExplorers die juist gespecialiseerd is in jongens van die leeftijd en hun relatie met hun vader. Zo gezegd, zo gedaan en hebben we een drieweg gesprek gehad met Karel. Het was een regenachtige dag, maar hij ontving ons in een knusse houten hut bij een houten kachel die brandde en waar we ons aan konden warmen. De primitieve omgeving zorgt ervoor dat je uit je eigen omgeving bent en je gedachten de vrije loop kunt laten gaan. Dit gaf ook de ruimte onze diepere gevoelens te uiten van vader naar zoon. Hierbij mocht zeker de liefde naar ons kind geuit worden ondanks de zorgen die we hadden, want ten diepste komen de zorgen voort uit het feit dat we om ons kind geven. Deze gevoelens resulteerden in een reactie van onze zoon waarbij hij zich ook meer open stelde en naar ons als ouders wilde luisteren waardoor de zorgen die er leefden bespreekbaar werden en er een dialoog ontstond. De praktijk is daarna van vallen en opstaan.
Als vader laten blijken dat je om je zoon geeft, en van daaruit hem begeleiden naar het volwassen groeien."